O orădeancă stabilită în Marea Britanie a plătit 10.000 lire sterline (peste 11.500 de euro) la o clinică din Turcia, pentru intervenţii estetice la sâni şi pleoape, dar s-a ales cu infecţii grave. Ulterior, a aflat că nu este singura pacientă care a trecut prin așa ceva.
Inițial, ea a fost pacienta clinicii Magic Smile, în vara anului 2022, pentru implanturi stomatologice, la recomandarea unei prietene, care a asigurat-o că medicii sunt buni, iar intervenţiile mult mai ieftine decât în Marea Britanie, după cum a explicat femeia, pentru „Bihoreanul”.
Cele cinci implanturi au costat-o 5.000 de lire sterline (peste 5.700 de euro), sumă care urma să acopere transportul, cazarea şi operaţiile la clinică, în resortul în care a fost cazată fiind mulţi turişti ajunşi acolo în scopuri medicale.
Personalul din resort a convins-o ca, pe lângă intervenţiile stomatologice, să apeleze la serviciile medicilor esteticieni de la Magic Touch, o filială a clinicii Magic Smile, primin și o reducere pentru un implant mamar şi pentru blefaroplastie, adică o intervenţie pentru îndepărtarea excesului de piele lăsată a pleoapei superioare.
Noile intervenţii au costat-o 10.000 lire sterline şi au fost realizate în câteva ore, într-o singură zi.
„M-au pus pe un scaun rulant, m-au dus în sala de operaţie, mi-au făcut anestezie locală şi au început să mă taie”, a povestit femeia.
Deşi a avut dureri şi sângerări, chiar după intervenţie, asistentele au liniştit-o și i-au spus că este ceva normal. Doar că i-au prescris doar creme antiinflamatoare şi tablete analgezice, iar după câteva zile au externat-o.
Revenită în Marea Britanie, orădeanca s-a simţit tot mai rău, iar mamelonul stâng i s-a înnegrit şi s-a infectat, motiv pentru care a ajuns la spital, unde a fost internată de urgenţă.
„Mi-au spus că nu ştiu cum de mai sunt în viaţă. M-au anesteziat complet, iar când m-am trezit m-au anunţat că au fost nevoiţi să îmi taie sfârcul, pentru că nu mai era irigat, era necrozat. Au urmat apoi luni de zile în care n-am mai putut lucra”, a mai spus femeia, care a fost nevoită să facă o operaţie de reconstrucţie a mamelonului.
Potrivit specialiştilor, infecţii precum cele de care a suferit femeia ar fi putut fi cauzate de lipsa de igienă, de tehnica proastă, de nerespectarea indicaţiilor medicului ori de alegerea greşită a implanturilor.
Povestea a intrat şi în atenţia jurnaliştilor de la publicaţia britanică The Mirror, iar o jurnalistă a publicaţiei a iniţiat o investigaţie sub acoperire, pretinzându-se o clientă interesată de o operaţie pentru mărirea feselor.
În timpul consultaţiei, realizată nu de către medic, ci de un simplu consultant care s-a prezentat drept „coordonatorul Serviciului pacienţi”, acesta a recunoscut că nu au acreditări medicale, dar i-a oferit reducere la zboruri, şi intervenţii la preţ redus, asigurând-o că implanturile pentru mărirea feselor „nu au mers niciodată” prost.
De fapt, în realitate, după cum a explicat profesorul Mani Ragbir, președintele Asociației Britanice a Chirurgilor Esteticieni, pentru sursa citată, aceste intervenţii vin la pachet cu riscuri grave, iar dovada e că, din 2019, cel puțin 25 de britanici au murit după ce au călătorit în Turcia pentru tratamente medicale.
Dar, cu toate acestea, Turcia se află printre destinaţiile favorite ale turismului medical britanic. Doar anul trecut, Turcia a primit 1,2 milioane de turişti medicali din Marea Britanie, iar în prima jumătate a anului 2023, numărul acestora a fost de 746.290.
Sursa foto: Pixabay (ilustrativ) / Adevărul